Andrzejówka
Owoce: małe (90–130 g), stożkowate. Skórka gładkia z pomarańczowoczerwonym rumieńcem. Miąższ owoców biały, masłowy, soczysty, kwaskowatosłodki,i bardzo smaczny. Owoce, głównie deserowe, osiągają dojrzałość zbiorczą w trzeciej dekadzie lipca i właściwie nie nadają się do przechowywania.
Klapsa (Faworytka
Owoce: średniej wielkości lub duży, wyrównany o kształcie jajowato-owalnym. Skórka zielonkawożółta z lekkim karminowym wybarwieniem. Miąższ biały, słodko-winny, aromatyczny, bardzo smaczny. Odmiana deserowa ale nadaje się również na przetwory. Owoce niedojrzałe dobrze znoszą transpor.
Wiliams
Owoce: średniej wielkości, wydłużony o nierównej powierzchni. Miąższ soczysty, winny, aromatyczny, bardzo smaczny. Jest odmianą zarówno deserową jak też jedną z najlepszych na przetwory.
Red Wiliams
Owoce: gruszy Red Bonkreta Williamsa są duże lub bardzo duże (zdarzają się egzemplarze mające nawet 200 g!) i mają piękną, ciemno czerwoną barwę. Skórka jest cienka i gładka, a miąższ jest kremowo-biały, delikatny, masłowy, o pięknym aromacie i wyśmienitym, lekko winnym smaku. Zaspokoi apetyt nawet największych koneserów owoców. Gruszki doskonale nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory, niestety nie przechowują się zbyt dobrze. Po kilku dniach od zerwania tracą smak.
Kongresówka
Owoce: duże i bardzo duże (długość około 10 cm, a waga nawet do 40 dag); pękate, lekko niekształtne, czasem guzowate; skórka cienka, gładka, jasnożółta z lekkim rumieńcem; miąższ kremowy, rozpływający się w ustach, bardzo smaczny, orzeźwiający, z delikatnie cytrynowo-korzennym posmakiem, bez kamienistych ziaren; lekko pachnące Gruszki Kongresówki są świetne w smaku. Najlepiej smakują prosto z drzewa. To odmiana uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Nie nadają się do długiego przechowywania (maksymalnie 2 miesiące).
Konferencja
Owoce: średniej wielkości, zielonkawobrązowy, wydłużony, często ordzawiony. Miąższ soczysty, bardzo słodki, smaczny. Odmiana deserowa. Dobrze znosi transport.
General Leclerc
Owoce: bardzo duże, skórka zielonkawożółta pokryta brązowym ordzawieniem. Miąższ kremowobiały, drobnoziarnisty, soczysty kwaskowato-słodki, bardzo smaczny. Idealnie sprawdza się w deserach oraz przetworach.