Herman
Owoce: średniej wielkości, o fioletowo niebieskiej skórce i miąższu dobrze oddzielającym się od pestki.
Węgierka Katinka
Owoce: są średniej wielkości lub małe (20–28 g), owalne, dojrzewają od trzeciej dekady lipca do początku sierpnia. Pestka dobrze odchodzi od miąższu. Skórka bordowoniebieska, u dojrzałych owoców prawie granatowa, silnie pokryta bardzo intensywnym, jasnoniebieskim nalotem. Miąższ jest żółty do pomarańczowożółtego, zwarty, z dużą zawartością cukrów, słodki, bardzo smaczny. Śliwa ‘Katinka’ to jedna z odmian deserowych śliw, doskonała również na przetwory (kompoty, powidła).
Opal
Owoce: średniej wielkości, kulistoowalne,zielonkawożółta z czerwonofioletowym rumieńcem,miąższ odstający od pestki, soczysty, smaczny.
Cacańska Rana
Owoce: są duże (35 – 40 g), jajowate, różowo fioletowe owoce, silnie pokryte bardzo intensywnym, jasnoniebieskim nalotem, dojrzewają pod koniec lipca, po dojrzeniu mogą opadać. Miąższ zwarty,żółto-zielony, w pełnej dojrzałości pomarańczowy, kwaskowato słodki, aromatyczny, średnio soczysty, odchodzący od pestki. Najlepszy smak i aromat owoce uzyskują podczas ciepłej, słonecznej pogody.
Lepotica
Owoce: średniej wielkości, owalne, ciemnofioletowe z niebieskim nalotem i wyjątkowo smacznym,kwaskowatosłodkim miąższem, całkowicie odchodzącym od pestki.
Węgierka Zwykła
Owoce: średniej wielkości, kształtu owalnego,skórka barwy granatowej lub fioletowej z niebieskim nalotem,miąższ zielonkawozłocisty, dobrze odchodzi od pestki, smaczny.